19.000 euro voor SOS-AziŽ

 

Willem Dekker

 

Kees van Twist leidde donderdagavond de kunstveiling van Dagblad van het Noorden voor de actie SOS-AziŽ.

Kees van Twist leidde donderdagavond de kunstveiling van Dagblad van het Noorden voor de actie SOS-AziŽ. (c) Foto: Reyer Boxem

groningen - De kunstveiling van Dagblad van het Noorden voor de actie SOS-AziŽ, ten behoeve van de bouw van een kindertehuis in het door de zeebeving getroffen gebied, heeft donderdagavond 18.915 euro opgebracht. In een sfeervolle Der Aa-kerk in Groningen gingen ruim dertig werken van kunstenaars uit Groningen en Drenthe onder de hamer.

Kees van Twist, directeur van het Groninger Museum, trad op als veilingmeester. "Als je er een hebt, wil je ook de tweede. Toch?" Laat Van Twist maar schuiven. Hij kan ook uitstekend voor veilingmeester spelen.

Van Twist heeft net de zeefdruk In Holland staat een huis van Annemiek Vos onder de hamer gebracht. En zie nu. Daar komt In Holland staat een huis 2 langs. De veilingmeester kijkt hoopvol naar de mevrouw die het eerste doek van Vos kocht. Het is niet voor niets. Ze doet ook het hoogste bod op nummer 2.

De veiling begint veelbelovend. Het olieverfschilderij van de Oude Ebbingestraat in Groningen gaat voor 900 euro weg. Het is niet het hoogste bod dat is uitgebracht. Dat is weggelegd voor de werken van tweede vrouwelijke kunstenaars. Het roodgekleurde schilderij In Gesprek van Marion Nap brengt 1050 euro op. Hetzelfde eindbod is uitgebracht op het beeldje Fluisterende Meisjes van Anita Franken. Ook het kleine stilleven met een stuk spoorstaaf van Rein Pol doet het goed. Daar is de kunstkenner voor naar de Der Aa-kerk gekomen. Van Twist hamert af op duizend euro. Ook Karen Mollemans Ambugu gaat voor die prijs van de hand. De rest van de dertig kunststukken brengen tussen de honderd en 900 euro op.

Portret MŠxima

Eťn ingebracht schilderij werd niet verkocht. Dat was het portret MŠxima van Roos Nagtegaal-Bosnak. Het bod bleef onder de bodemprijs die met de kunstenares was afgesproken.

Kindertehuis op Sumatra

Dagblad van het Noorden en het noordelijk bedrijfsleven gaan in samenwerking met SOS-Kinderdorpen een nieuw kindertehuis bouwen op Sumatra, IndonesiŽ. Het komt bij stad Medan en er worden wezen opgevangen uit Atjeh die slachtoffer zijn van de tsunami op Tweede Kerstdag. Directeur Albert Jaap van Santbrink van SOS-Kinderdorpen maakte dat donderdagavond bekend na afloop van de kunstveiling. In Medan zijn de grootste vluchtelingenkampen opgezet na de zeebeving eind december. Er worden duizenden daklozen uit het zwaar getroffen Atjeh opgevangen.

"We gaan 15 huizen bouwen. In elke woning willen we tien tot vijftien kinderen opvangen. Er komen ook een basisschool en jeugdfaciliteiten. In later een stadium gaan we een medische kliniek en een opvangcentrum voor arme gezinnen bouwen", aldus Van Santbrink.

De bouw start dit jaar en duurt zeker een jaar. De totale kosten van het project bedragen ruim twee miljoen euro.

 

01 april 2005, 08:12 uur